Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ερωτήσεις Απαντήσεις για το νέο δίπλωμα οδήγησης

Ερωτήσεις Απαντήσεις για το νέο δίπλωμα οδήγησης
Από 19/01/2009 οι νέες άδειες οδήγησης εκδίδονται σύμφωνα με τα πρότυπα που αναφέρουν οι διατάξεις....
 της κοινοτικής οδηγίας 2006/126/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Δεκεμβρίου 2006 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτυπώνονται σε μορφή πλαστικής κάρτας.
Οι άδειες οδήγησης παλαιού τύπου (σε χάρτινο έντυπο) που ήδη έχουν εκδοθεί ισχύουν ως έχουν μέχρι το 2033 τηρουμένων των λοιπών διατάξεων περί ανανέωσής τους. Από το 2033 θα ισχύουν υποχρεωτικά οι άδειες οδήγησης στο νέο πλαστικοποιημένο έντυπο.
1. Γιατί άλλαξε η διαδικασία έκδοσης του διπλώματος οδήγησης;
Αλλαξε γιατί η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν είχαμε εναρμονιστεί, τότε τα νέα διπλώματα οδήγησης που θα εκδίδονταν στην Ελλάδα δεν θα γίνονταν δεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος.
Σύμφωνα, με την κοινοτική οδηγία (2006/126/ΕΚ), οι νέες άδειες οδήγησης από 19-1-2009, σε όλα τα κράτη μέλη πρέπει υποχρεωτικά να εκδίδονται, σύμφωνα με τα πρότυπα που αναφέρουν οι διατάξεις της οδηγίας και να εκτυπώνονται σε μορφή πλαστικής κάρτας. Τα νέα διπλώματα είναι πιο εύχρηστα για τον πολίτη και πιο ασφαλή, αφού είναι αδύνατη πλέον η πλαστογράφησή τους.
2. Αν έχω δίπλωμα οδήγησης, το οποίο λήγει το 2025 πότε πρέπει να εκδώσω νέο;
Τα διπλώματα οδήγησης σε χάρτινο έντυπο (δηλαδή παλαιού τύπου) που ήδη έχουν εκδοθεί ισχύουν μέχρι το 2033, τηρουμένων των διατάξεων που ισχύουν για την ανανέωσή τους.
Από το 2033 θα ισχύουν υποχρεωτικά τα νέα διπλώματα οδήγησης στο νέο πλαστικοποιημένο έντυπο. Η αντικατάσταση του ισχύοντος διπλώματος οδήγησης, το οποίο είναι εκτυπωμένο σε χάρτινο έντυπο με νέο, πλαστικού τύπου, πριν από το 2033 μπορεί να γίνει οποτεδήποτε.
3. Εκδίδω τώρα δίπλωμα οδήγησης, πρέπει να ακολουθήσω τη νέα διαδικασία;
Ναι. Για αιτήσεις που κατατίθενται από την 19-1-2009 και μετά, στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών των Νομαρχιών, για έκδοση νέου διπλώματος οδήγησης, επέκταση, ανανέωση κ.λ.π., τα νέα διπλώματα οδήγησης θα εκτυπώνονται σε μορφή πλαστικής κάρτας, σύμφωνα με τη νέα διαδικασία.
4. Τί δικαιολογητικά απαιτούνται;
Ισχύουν τα ίδια δικαιολογητικά που απαιτούνταν από το Νόμο και πριν από την 19/1/2009 και προστίθενται υποχρεωτικά και τα παρακάτω: Α) Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης, χορηγείται από τις Διευθύνσεις Μεταφορών ή μπορείτε να την αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών: www.yme.gr/Οδηγός του Πολίτη / Αδειες Οδήγησης.
Στην αίτηση εκτύπωσης πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία προσωπικής κατάστασης του ενδιαφερομένου με κεφαλαίους χαρακτήρες, με στυλό αποκλειστικά χρώματος μπλε (τύπου bic).
Το επώνυμο και το όνομα συμπληρώνονται, όπως αναφέρονται σε επίσημα έγγραφα ελληνικών αρχών (ταυτότητα ή διαβατήριο).
Δεν απαιτείται η αναγραφή λατινικών χαρακτήρων.
Με λατινικούς χαρακτήρες αναγράφονται μόνο τα ξένα ονόματα, όπως αυτά αναφέρονται σε δημόσια έγγραφα (π.χ. αποδεικτικό ταυτότητας ομογενών, διαβατήρια κ.λ.π.).
Η υπογραφή του κατόχου, πρέπει να βρίσκεται αυστηρά μέσα στο υποδεικνυόμενο πλαίσιο για την υπογραφή.
Η παραπάνω υπογραφή θα εκτυπώνεται στο νέο δίπλωμα οδήγησης και για αυτό πρέπει να μπαίνει προσωπικά από τον ίδιο τον κάτοχο.
Β) Παράβολο 30 Ευρώ της Εθνικής Τράπεζας.
Γ) Μια έγχρωμη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου, η οποία θα επικολλάται στην αίτηση εκτύπωσης (με ειδική κόλα τύπου stick).
Απαγορεύεται αυστηρά, η χρήση συρραπτικού μηχανήματος ή συνδετήρων, τόσο για την επικόλληση της φωτογραφίας, όσο και για την τυχόν σύρραψη των δικαιολογητικών που επισυνάπτονται στην αίτηση.Προσοχή, η φωτογραφία θα πρέπει να πιαστεί από τις άκρες και να μην υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα (η επικόλληση γίνεται με τη βοήθεια λευκού χαρτιού). Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας πριν κολληθεί στην αίτηση να αναγράφεται αχνά με μολύβι το όνομα και το επώνυμο του αιτούντος.Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Μεταφορών των Νομαρχιών.
5. Σε πόσες μέρες θα έχω το νέο δίπλωμα οδήγησης;
Πριν την 19/1/2009, τα νέα διπλώματα οδήγησης εκδίδονταν από τις Διευθύνσεις Μεταφορών, της Νομαρχίας Αθηνών σε τρεις έως πέντε εργάσιμες ημέρες, από την ημέρα της πρακτικής εξέτασης.
Τα νέα διπλώματα οδήγησης θα εκτυπώνονται, όπως προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), εντός επτά ημερών από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, από την ημερομηνία αποστολής της αίτησης εκτύπωσης και θα επιστρέφονται στις Διευθύνσεις Μεταφορών, για να παραδοθούν στους πολίτες.
6. Γιατί η διαδικασία έκδοσης άδειας οδήγησης επιβαρύνεται με 30 Ευρώ;
Το παράβολο από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος των 30 Ευρώ, θα καταβάλλεται υπέρ του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Υποδομών (ν.δ. 638/1970 όπως ισχύει) και περιλαμβάνει τέλη υπέρ δημοσίου, την αξία του εντύπου του διπλώματος οδήγησης και των ταχυδρομικών εξόδων αποστολής των δικαιολογητικών προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας και αντίστροφα των διπλωμάτων οδήγησης προς τις Υπηρεσίες Μεταφορών.
7. Πώς είναι η νέα άδεια οδήγησης ;
Η νέα άδεια οδήγησης είναι ένα έντυπο σε μορφή πλαστικής κάρτας. Είναι έντυπο ασφαλείας και δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί. Κάθε έντυπο νέας άδειας οδήγησης στην πίσω όψη φέρει ένα μοναδικό αριθμό με τον οποίο θα αναζητείται από τις διωκτικές αρχές σε περίπτωση κλοπής. Έτσι ο πολίτης διασφαλίζεται πολλαπλά.
8. Ποιός παράγει το έντυπο της νέας άδειας οδήγησης ;
Το έντυπο της νέας άδειας οδήγησης το εκτυπώνει η Δ/νση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Η υπηρεσία αυτή διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και άριστη τεχνογνωσία για τον σκοπό αυτό. Άλλωστε είναι η ίδια υπηρεσία που εκδίδει τα διαβατήρια για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών και τα διπλωματικά διαβατήρια για λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών.
9. Πού καταθέτει κάποιος τα δικαιολογητικά για να εκδοθεί η νέα άδεια οδήγησης ;
Οι υπηρεσίες που εκδίδουν τις άδειες οδήγησης είναι πάντα οι Δ/νσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας. Ο ενδιαφερόμενος λοιπόν πρέπει να απευθείνετε στην Νομαρχιακή υπηρεσία Μεταφορών του τόπου κατοικίας του.
Μόνο η εκτύπωση πραγματοποιείται στην Δ/νση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία ο πολίτης δεν έχει καμία πρόσβαση. Η διαδικασία αποστολής και λήψης των αδειών οδήγησης είναι εσωτερικό θέμα των υπηρεσιών αυτών.
10. Τι ενδείξεις φέρει η νέα άδεια οδήγησης ;
Στην εμπρόσθια όψη της άδειας οδήγησης εκτυπώνονται :
- Το επώνυμο και όνομα με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
- Ημερομηνία γέννησης ανάγλυφη (γίνεται αισθητή με την αφή)
- Υπηρεσία χορήγησης της αρχικής άδειας οδήγησης
- Ημερομηνία ισχύος της άδειας
- ΑΦΜ
- Αριθμός της άδειας
- Κατηγορίες της άδειας Α, Β, Γ, Δ, Β+Ε, Γ+Ε, Δ+Ε
- Φωτογραφία
- Υπογραφή
Στην οπίσθια όψη εκτυπώνονται :
- Ο αύξων αριθμός εντύπου
- Η ομάδα αίματος προαιρετικά
- Ημερομηνία χορήγησης της κάθε κατηγορίας (όπου αυτό είναι δυνατό)
- Ημερομηνία λήξης της κάθε κατηγορίας
- Περιοριστικές ενδείξεις, γενικοί κωδικοί που αφορούν όλες τις κατηγορίες και ειδικοί κωδικοί που αφορούν κάθε κατηγορία ξεχωριστά
11. Τα παλαιά έντυπα αδειών οδήγησης μέχρι πότε ισχύουν ;
Το παλαιό έντυπο (βιβλιαράκι πράσινο-σιέλ) ισχύει για οδήγηση μόνο στη χώρα μας μέχρι το 2033 και μέχρι την ηλικία των 65 ετών αν βεβαίως δεν συντρέχουν ενδιάμεσα λόγοι ανανέωσής των π.χ. για λόγους υγείας ή ανανέωση λόγω επαγγελματικής χρήσης της άδειας.
Το παλαιό έντυπο (ροζ τρίπτυχο) ισχύει για οδήγηση και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2033. Καλό όμως θα είναι εφόσον θέλετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό και να ενοικιάσετε αυτ/το, να το αντικαταστήσετε με το νέο έντυπο σε πλαστική μορφή επειδή το όνομα και το επώνυμο είναι εκτυπωμένο και με λατινικούς χαρακτήρες.
12. Πώς μπορώ να αντικαταστήσω το παλαιό μου έντυπο με νέα άδεια οδήγησης ;
Μετά την 1-4-2009 όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ζητήσει την αντικατάσταση του παλαιού εντύπου άδειας οδήγησης που κατέχει με το νέο. Αν δεν είναι σε ισχύ πρέπει να το ανανεώσει.
13. Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για την αντικατάσταση παλαιού ισχύοντος εντύπου με το νέο ;
Απαιτείται η υποβολή στην Υπηρεσία Μεταφορών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου κατοικίας σας των εξής δικαιολογητικών :
α) Αίτηση-Υπεύθυνη δήλωση (το έντυπο είναι ανηρτημένο στην ηλεκτρονική διαδρομή
http://www.yme.gr/ - Οδηγός του Πολίτη - Άδειες οδήγησης- 03.11
β) Απλό φωτοαντίγραφο της παλαιάς ισχύουσα άδειας οδήγησης (και τις πίσω σελίδες)
γ) Φωτοτυπία της Αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
δ) Μία πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου
ε) Αίτηση Εκτύπωσης Άδειας Οδήγησης (το έντυπο είναι ανηρτημένο στην ηλεκτρονική διαδρομήhttp://www.yme.gr/ - Οδηγός του Πολίτη - Άδειες οδήγησης - 03.11
στ) Παράβολο για την εκτύπωση από την Εθνική Τράπεζα αξίας 30 €
ζ) Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να αποδεικνύεται η ομάδα αίματος (πιστοποιητικό δημόσιου νοσοκομείου, δελτίο ταυτότητας, Απολυτήριο Στρατού, ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο κλπ) στην περίπτωση που ενδιαφέρεστε να εκτυπωθεί και η ομάδα αίματος.
η) Για διαφορετική μεταγραφή των ελληνικών χαρακτήρων σε λατινικούς σε σχέση με το Πρότυπο ΕΛΟΤ θα υποβάλετε και αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου από το οποίο θα προκύπτει η εγγραφή με λατινικούς χαρακτήρες.
Κατά την παραλαβή της νέας άδειας οδήγησης από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που είχατε υποβάλει το αίτημά σας θα πρέπει να καταθέσετε τηην παλαιά άδεια η οποία ακυρώνεται από την υπηρεσία.
14. Υπάρχει μικροεπεξεργαστής (chip) στο έντυπο της νέας άδειας οδήγησης ;
Στο έντυπο της νέας άδειας οδήγησης δεν υπάρχει μικροεπεξεργαστής (chip). Οι
προδιαγραφές του chip δεν έχουν καθοριστεί ακόμη από την ομάδα εργασίας της Ε.Ε. Όταν οριστικοποιηθούν αυτές οι προδιαγραφές θα εξεταστεί η εφαρμογή του και στην χώρα μας.
15. Υπάρχουν καταγραφές στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα ;
Καμία επιπλέον καταγραφή στοιχείων και ειδικότερα ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ,εκτός από τα εμφανή στοιχεία που εκτυπώνονται στην άδεια οδήγησης δεν υπάρχει στη νέα άδεια οδήγησης.
16. Πώς πρέπει να είναι οι νέες φωτογραφίες ;
Οι νέες φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση των νέων αδειών οδήγησης είναι τύπου διαβατηρίου. Οι φωτογράφοι ήδη με την έκδοση των διαβατηρίων είναι ενήμεροι.
17. Πόσες φωτογραφίες απαιτούνται για κάθε διαδικασία χορήγησης, επέκτασης κλπ. άδειας οδήγησης ;
Για :
α) Χορήγηση - επέκταση : απαιτούνται έξι (6) φωτογραφίες (4 για γιατρούς, 1 για το ΔΕΕ και 1 για την αίτηση εκτύπωσης)
β) Αντικατάσταση παλαιού εντύπου : απαιτείται μία (1) φωτογραφία για την αίτηση εκτύπωσης
γ) Μετατροπή : απαιτείται μία (1) φωτογραφία για την αίτηση εκτύπωσης (και ενδεχομένως 4 επιπλέον εάν χρειάζονται γιατροί)
δ) Ανανέωση : απαιτούνται πέντε (5) φωτογραφίες (4 γιατροί και 1 για την αίτηση εκτύπωσης)
ε) Αντίγραφο : απαιτείται μία (1) φωτογραφία για την αίτηση εκτύπωσης
στ) Διόρθωση προσωπικών στοιχείων : απαιτείται μία (1) φωτογραφία για την αίτηση εκτύπωσης.
ζ) Περιορισμός : απαιτείται μία (1) φωτογραφία για την αίτηση εκτύπωσης (και ενδεχομένως 4 επιπλέον εάν χρειάζονται γιατροί).

1 σχόλιο: